Uw gegevens delen?

Uw huisarts en apotheek houden ieder een eigen dossier over u bij. In die dossiers staat belangrijke informatie voor uw behandeling.

  • Uw huisarts legt vast wat uw klachten zijn en welke behandelingen u krijgt.
  • Uw apotheker registreert welke medicijnen u krijgt en voor welke medicijnen u allergisch bent.

Wilt u dat zowel uw huisarts als uw apotheek uw medische gegevens kan delen?

Geef ze dan allebei apart toestemming. Als u bij meerdere apotheken komt, dan kunt u elk van hen apart toestemming geven.

Uw gegevens worden dan uitgewisseld met het Landelijk Schakelpunt (LSP). De Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) is verantwoordelijk voor de uitwisseling van medische gegevens via het Landelijk Schakelpunt. Meer informatie kunt u vinden op https://www.vzvz.nl/  en op https://www.ikgeeftoestemming.nl/ - elektronisch medische gegevens delen.

Voor een heldere uitleg over het LSP kunt u hieronder het filmpje bekijken.

 

Hoe geef ik toestemming?

Maakt uw huisarts of apotheek gebruik van het LSP? Dan zal hij of zij u om toestemming vragen om uw gegevens beschikbaar te stellen via dit netwerk. Na uw toestemming meldt uw zorgverlener uw gegevens aan bij het LSP door uw BurgerServiceNummer (BSN) door te geven.

Welke gegevens worden uitgewisseld?

  1. Een andere zorgverlener kan dan uw gegevens opvragen als dat nodig is voor uw behandeling. Het LSP zoekt aan de hand van uw Burgerservicenummer welke zorgverleners gegevens over u beschikbaar hebben gesteld. Als er gegevens beschikbaar zijn, kan de zorgverlener deze opvragen en inzien. In het netwerk staat alleen uw BSN vermeld en welke huisarts en apotheek gegevens over u beschikbaar hebben. Uw medische gegevens worden dus niet opgeslagen in het LSP.
  2. Het LSP is opgedeeld in ongeveer veertig regio’s. Alle huisartsenposten, huisartsen en apotheken, die gebruikmaken van het LSP, zijn ingedeeld in één van deze regio’s en kunnen zich eventueel bij een andere regio aansluiten. Binnen zo’n regio wisselen zorgverleners gegevens met elkaar uit. Voor ziekenhuizen is een uitzondering gemaakt. Zij hebben vaak patiënten die uit meerdere regio’s komen en kunnen daarom met meerdere regio’s gegevens uitwisselen.
    Patiënten merken in principe niets van de regio-indeling, tenzij ze ook bij zorgverleners uit andere regio’s komen. Dan kan het voorkomen dat gegevens niet kunnen worden opgevraagd. Via de regio-indeling kunt u zien in welke regio of regio’s uw zorgverlener gegevens kan uitwisselen.
  3. Wilt u dat zorgverleners uw medische gegevens elektronisch kunnen delen? Dan kunt u hiervoor mondeling toestemming geven als uw huisarts of apotheker daarom vraagt. Daarnaast kunt u het formulier uitprinten, invullen en inleveren bij uw zorgverlener. Ook kunt u uw toestemming online regelen op www.ikgeeftoestemming.nl. Het kan zijn dat meerdere zorgaanbieders gegevens over u hebben die ze willen delen. Geeft u dan bij elke zorgaanbieder uw toestemming. U kunt uw toestemming altijd weer intrekken.

Wilt u het toestemmingsformulier invullen en uitprinten?

Klik op https://www.ikgeeftoestemming.nl/  voor uitgebreide informatie over ‘Ik geef toestemming’.

Geeft u geen toestemming?

Als u geen toestemming geeft, dan kunnen andere zorgverleners uw gegevens niet inzien, ook niet in noodsituaties. U kunt uw toestemming ook altijd weer intrekken.